» www.wBeskidy.pl «

KALENDARZ
Listopad 2024
Pn WtŚrCzPtSoNd
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

W Bielsku-Białej




Imieninowi solenizanci: Albert, Alberta, Albertyna, Janusz, Konrad, Konrada, Maria, Piotr, Regina, Rena, Rufus, Twardosław, Wiesław

 
WYSZUKIWARKA
Poszukiwany obiekt
Lokalizacja obiektu
Rodzaj obiektu
 
ZDROWIE I URODA
Odnowa biologiczna
Fitness kluby
Siłownia i kulturystyka
Solaria
Salony kosmetyczne
Salony fryzjerskie
 
SPORT I TURYSTYKA
Szlaki turystyczne
Szlaki spacerowe
Szlaki rowerowe
Paralotnie
Kłady
Rower
Jaskinie
 
INFORMACJE O REGIONIE
Szczyrk
Położenie
Historia miasta
Zabytki
Warto zobaczyć
Folklor
Zespoły góralskie
Pogoda
   
ZEGAR
 
STATYSTYKA

Nasz Vortal odwiedzono już
04235993 razy
 
użytkowników online: 25
 
» Beskidy - Noclegi, kwatery «
Podczas rozmowy prosimy powołać się na serwis www.wBeskidy.pl
Muzeum Browaru Żywiec



34-300 Żywiec, ul.Browarna 88 , Żywiec
(33) 861-96-27, (33) 861-24-57

rezerwacja@muzeumbrowaru.pl
www: www.muzeumbrowaru.pl
Położenie
Muzeum Browaru Żywiec
Muzeum, w którym zasmakujesz!
Plany stworzenia muzeum, które przedstawiałoby historię Browaru w Żywcu snuto już od dłuższego czasu, ale dostępne wówczas możliwości techniczne nie odpowiadały aspiracjom pomysłodawców. Dopiero w tym roku, przy obchodach 150 – lecia powstania Browaru idea muzeum mogła być zrealizowana. Prace adaptacyjne rozpoczęto na początku 2006 roku, a już we wrześniu tego roku Muzeum Browaru w Żywcu otworzyło podwoje dla zwiedzających. Muzeum, jest największą i najnowocześniejszą placówką tego typu w Polsce i jedną z nielicznych w Europie. Trudno się zatem dziwić, że od początku istnienia przez obiekt zlokalizowany na terenie Browaru przewinęły się już tysiące zwiedzających. A jest co zwiedzać! Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych, wykutych w litej skale, piwnicach leżakowych, czyli najniższym poziomie Browaru w Żywcu. W 18 salach o łącznej powierzchni 1,6 tys. m² zgromadzono unikalne eksponaty obrazujące wieloletnią historię, zarówno browarnictwa, jak też samego Browaru w Żywcu.
Ideą animatorów Muzeum było stworzenie obiektu, który swoim charakterem i klimatem nie przypominałby klasycznych pomieszczeń muzealnych. Muzeum jest tworem dynamicznym, gdzie każda z kilkunastu sal żyje własnym życiem. Nie ma strażników, a zwiedzający nie ślizgają się na posadzce w filcowych kapciach. Po przekroczeniu dębowych wrót, goście Muzeum wchodzą w inny świat – świat piwa naznaczony 150 - letnią historią Browaru w Żywcu. Bliskość eksponatów muzealnych powoduje, że zwiedzający niemal metafizycznie przenoszą się w odległe czasy, dostrzegając tym samym zmiany, jakie na przestrzeni wieków zaszły w technologii produkcji piwa. Do dyspozycji zwiedzających są w każdej chwili przewodnicy służący fachowymi komentarzami.
Trasę turystyczną Muzeum otwiera Sala Trzech Żywiołów, gdzie prezentowane są surowce potrzebne do produkcji piwa. Uzupełnieniem wnętrza jest ściana wodna, symbolizująca olbrzymie znaczenie wody wykorzystywanej w browarnictwie. Kolejne pomieszczenia zawierają eksponaty obrazujące sposób wytwarzania piwa na przestrzeni dziesiątków lat m.in. koryto „granda”, urządzenia izobaryczne czy fragment lodowni. Aby oddać klimat epoki, projektanci wnętrz Muzeum w jednej z sal zrekonstruowali XIX – wieczną uliczkę. Przechadzający się mogą zobaczyć repliki m.in. pracowni architektonicznej, gdzie kreślono plany browaru, drukarnię, w której drukowano etykiety, reprezentację browaru, czyli jednego w wielu przedstawicielstw, w których rozlewano piwo dostarczane prosto z browaru oraz sklep kolonialny, gdzie na półkach stoją butelki z żywieckim piwem. Z XIX wiecznej uliczki zwiedzający trafiają do repliki galicyjskiej karczmy. Przysiadając tu na moment, można poczuć atmosferę, w której w tamtych czasach żywieckie piwo towarzyszyło mieszkańcom Galicji.
Następne komnaty przedstawiają historię Browaru w trudnym okresie międzywojennym, kiedy to, pomimo problemów gospodarczych w kraju, udało się żywieckiej fabryce wypracować i umocnić dominującą pozycję na rynku II Rzeczpospolitej. W tym czasie główną siłą Browaru było stworzenie sprawnego systemu dystrybucji i pionierskich wówczas zrębów działań promocyjnych oraz marketingowych. W jej ramach, mieściła się Restauracja Żywiecka, otwarta w okresie międzywojennym w Warszawie, której replika również znalazła się w Muzeum. W uwiecznionej w Muzeum historii Browaru nie mogło zabraknąć najtrudniejszych momentów, czyli okresu II wojny światowej. Klimat tamtych dni oddają archiwalne eksponaty i multimedia, a przewodnikiem po tej części historii jest m.in. Arcyksiężna Maria Krystyna Habsburg, przedstawicielka ostatnich przed wojną właścicieli Browaru.
Powojenny okres socjalizmu daje doskonały pretekst do przypomnienia sobie realiów tamtych czasów i powiązania ich ze stale i pieczołowicie budowaną pozycją Żywca w Polsce i poza jej granicami. Ostatnie sale to najnowsza historia firmy i czas na skosztowanie doskonałego piwa warzonego w Browarze w Żywcu, organizowane w przytulnym pubie. Tu goście znajdą odpoczynek delektując się złotym trunkiem, którego sekret kryje się w zachowanej przez dziesięciolecia tradycyjnej recepturze i krystalicznie czystej wodzie.
Ostatnim punktem zwiedzania muzeum jest wizyta w sklepie z gadżetami Muzeum Browaru oraz marki Żywiec. Jego asortyment gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Rezerwacja wizyt:
Muzeum Browaru Żywiec,
e-mail: rezerwacja@muzeumbrowaru.pl
Tel./ fax: 33/ 861 24 57, tel.:33/ 861 96 27
Ilość odsłon: 16704
:: KOMENTARZE ::
Za zamieszczane komentarze redakcja wBeskidy.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności.
Dodaj komentarz

REKLAMA
Beskidzki Ogrek Jelcz 043
Markowscy


Agroturystyka w Beskidach
akwarystyka morska i sodkowodna
Nie ma jak w domu

 

Serwisem zarządza: Beskidy

Beskidy ::: wBeskidy.pl © ::: 2003 - 2019 ::: Wszelkie prawa zastrzeżone.